Warzywa z grilla

13 czerwca 2014, dodał: arreth
Artykuł zewnętrzny

Składniki

1 bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
2 czerwone papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z nasion
2 żółte papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z nasion
2 cukinie, pokrojone na plasterki
2 duże cebule, pokrojone na około 1 cm plasterki
4 łyżki oleju roślinnego
1 szklanka (235 ml) sosu teriyaki

Sposób przygotowania
Pokrojone warzywa posmarować olejem.
Przygotować wędzarnię według instrukcji producenta. Warzywa ułożyć pojedynczą warstwą na kratce. Wędzić przez 30 minut.
Rozgrzać grill do wysokiej temperatury.
Ruszt posmarować olejem. Ułożyć warzywa, papryki po bokach. Grillować przez 10-15 minut, w międzyczasie odwracając raz i często smarując sosem teriyaki. Warzywa będą miękkie o różnym czasie, dlatego należy sprawdzać i odkładać na talerz te, które już są gotowe.