18.03.2014 r. w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim, ambasadorem marek Kikkoaman i TABASCO®. Znany kucharz i dziennikarz kulinarny przygotowywał wraz z zaproszonymi blogerami, kreatywne, wiosenne potrawy. Warsztaty kulinarne to doskonała uczta dla zmysłów uczestników. Wypełnione były wspaniałymi smakami i aromatami.
Nadrzędnym celem warsztatów kulinarnych z blogerami było przedstawienie szerokiego zastosowania produktów marki Kikkoman oraz TABASCO® w kontekście kuchni europejskiej. Grzegorz Łapanowski rozpoczął wspólne gotowanie od części teoretycznej, krótkiej prezentacji historii marek oraz składu produktów.
Goście wydarzenia mieli okazję osobiście wypróbować, jak sosy mogą zmienić smak potraw. Blogerzy podzieli się na grupy i wspólnie z Grzegorzem Łapanowskim przygotowywali menu składające się z przystawek, dań głównych oraz deseru.
Na wiosennym stole pojawiły się następujące potrawy: Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami, Chrupiące warzywa z dressingiem z TABASCO® Green, Sałata rzymska z boczkiem i TABASCO® w sosie blue, Silky tofu z orzechami i olejem sezamowym, Dorsz z ziemniakami, młodymi warzywami w sosie holendese, Spring rols z ziołami, kiełkami i wędzonym pstrągiem, Świnka z musztardą, TABASCO® i cebulami, Pasternak z grzybami, sosem Kikkoman i palonym masłem, Karmel z sosem Kikkoman na kruchym cieście.
Grzegorz Łapanowski prezentuje dwa dania przygotowywane na warsztatach:
TATAR Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KOZIM SEREM, KOLENDRĄ I GRANATAMI
Składniki:
kilka średnich buraków
200 g koziego twarożku
1 dojrzały granat
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
szczypta mielonego kminu rzymskiego
sok z cytryny
kilka łyżek dobrej oliwy
kilka gałązek kolendry
2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
TABASCO®
Wykonanie:
Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminu rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel TABASCO®. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną, świeżą kolendrą.
DORSZ Z CHRUPIĄCYMI ZIEMNIAKAMI SOSEM HOLENDERSKIM I PIECZONYMI WARZYWAMI
Składniki:
0,7 kg filetów z dorsza (najlepiej samych polędwiczek)
100 g masła
4 żółtka
sok z połowy cytryny
TABASCO® Original
sól, pieprz
kilka ziemniaków
olej do smażenia
kilka kolorowych marchewek
kilka pietruszek
2-3 łyżki miodu
kilka łyżek masła
sos sojowy KIKKOMAN
TABASCO® Garlic
czarny pieprz
sól
Wykonanie:
Sos holenderski: Jajka wyjmij z lodówki żeby nabrały temperatury pokojowej. Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze), cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel TABASCO®. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez. Karmelizowane młode warzywa: Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Garlic.
Dorsz: Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto. Odsączone ziemniaki, ułóż obok dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.
Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i natu- ralnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman w rodzimej kuchni.