Warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim

21 marca 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

 

18.03.2014 r. w Warszawie odbyły się warsztaty kulinarne z Grzegorzem Łapanowskim, ambasadorem marek Kikkoaman i TABASCO®. Znany kucharz i dziennikarz kulinarny przygotowywał wraz z zaproszonymi blogerami, kreatywne, wiosenne potrawy. Warsztaty kulinarne to doskonała uczta dla zmysłów uczestników. Wypełnione były wspaniałymi smakami i aromatami.

Warsztaty 2 (1)
Nadrzędnym celem warsztatów kulinarnych z blogerami było przedstawienie szerokiego zastosowania produktów marki Kikkoman oraz TABASCO® w kontekście kuchni europejskiej. Grzegorz Łapanowski rozpoczął wspólne gotowanie od części teoretycznej, krótkiej prezentacji historii marek oraz składu produktów.

Warsztaty 2 (2)

 

Goście wydarzenia mieli okazję osobiście wypróbować, jak sosy mogą zmienić smak potraw. Blogerzy podzieli się na grupy i wspólnie z Grzegorzem Łapanowskim przygotowywali menu składające się z przystawek, dań głównych oraz deseru.

Warsztaty 3

 

Na wiosennym stole pojawiły się następujące potrawy: Tatar z pieczonych buraków z kozim serem, kolendrą i granatami, Chrupiące warzywa z dressingiem z TABASCO® Green, Sałata rzymska z boczkiem i TABASCO® w sosie blue, Silky tofu z orzechami i olejem sezamowym, Dorsz z ziemniakami, młodymi warzywami w sosie holendese, Spring rols z ziołami, kiełkami i wędzonym pstrągiem, Świnka z musztardą, TABASCO® i cebulami, Pasternak z grzybami, sosem Kikkoman i palonym masłem, Karmel z sosem Kikkoman na kruchym cieście.

Warsztaty 4

 

Warsztaty 5
Grzegorz Łapanowski prezentuje dwa dania przygotowywane na warsztatach:

TATAR Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KOZIM SEREM, KOLENDRĄ I GRANATAMI

Tatar z buraka

 

Składniki:

kilka średnich buraków
200 g koziego twarożku
1 dojrzały granat
2-3 łyżki miodu
2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
szczypta mielonego kminu rzymskiego
sok z cytryny
kilka łyżek dobrej oliwy
kilka gałązek kolendry
2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
TABASCO®

Wykonanie:

Buraki pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w drobną kostkę. Z granata wyłuskujemy nasiona. Mieszamy z burakami i prażonymi pestkami ze słonecznika. Doprawiamy do smaku szczyptą kminu rzymskiego, sosem sojowym wymieszanym z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Dla nadania ostrości dodajemy kilka kropel TABASCO®. Na wierzchu układamy knelki z koziego twarożku. Całość posypujemy drobno posiekaną, świeżą kolendrą.

DORSZ Z CHRUPIĄCYMI ZIEMNIAKAMI SOSEM HOLENDERSKIM I PIECZONYMI WARZYWAMI

Składniki:

0,7 kg filetów z dorsza (najlepiej samych polędwiczek)
100 g masła
4 żółtka
sok z połowy cytryny
TABASCO® Original
sól, pieprz
kilka ziemniaków
olej do smażenia
kilka kolorowych marchewek
kilka  pietruszek
2-3  łyżki miodu
kilka łyżek  masła
sos sojowy KIKKOMAN
TABASCO® Garlic
czarny pieprz
sól

Wykonanie:

Sos holenderski: Jajka wyjmij z lodówki żeby  nabrały temperatury pokojowej.  Oddziel białka, żółtka i ubij rózgą na puszystą pianę. Powoli dodawaj do masy sok z cytryny (możesz to zrobić na parze), cały czas ubijaj, stopniowo dolewaj rozpuszczone, gorące masło. Dopraw solą i pieprzem. Dla nadania ostrości dodaj kilka kropel TABASCO®. Sos powinien być gęsty i konsystencją przypominać majonez. Karmelizowane młode warzywa: Warzywa obierz, umyj i osusz. Pokrój na równej wielkości kawałki (plastry lub paski). Zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odsącz i osusz. Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa. Po chwili smażenia, dodaj miód i trochę sosu sojowego. Duś jeszcze kilka minut, następnie doprawiamy do smaku pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Garlic.
Dorsz: Filety z dorsza opłucz i osusz, podziel na porcje i przypraw solą. Wstaw na kilka minut do piekarnika nagrzanego na 180-190 stopni. Ziemniaki obierz i umyj. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i smaż kilka minut w głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto. Odsączone ziemniaki, ułóż obok dorsza polanego gęstym sosem holenderskim. Podawaj z duszonymi w maśle warzywami.

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i natu- ralnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman w rodzimej kuchni.