Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
200g ryżu, 2 puszki tuńczyka w wodzie, 4 jajka ugotowane na twardo, 20dag żółtego sera w kostce, puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 5 łyżek majonezu, łyżeczka ziól prowansalskich.
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzić, ułożyć na dnie miski. Posmarować 2 łyżkami majonezu. Jajka ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, ułożyć na majonezie, oprószyć ziołami prowansalskimi. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odsączonego tuńczyka rozłożyć na jajkach, posypać startym serem, wyłożyć kukurydzę. Posmarować pozostałymi 3 łyżkami majonezu. Udekorować posiekanym szczypiorkiem oraz kukurydzą.