Warkoczyk z grzybami
Artykuł zewnętrzny
Zwykły filet z indyka, ale podany troszkę inaczej, z dodatkiem pachnących grzybów…
SKŁADNIKI:
- 2 podłużne plastry mięsa z piersi indyka (każdy ok.10-15 dkg)
- 1 szklanka mleka
- 4 ząbki czosnku
- ok. 0,5 kg grzybów leśnych (najlepiej mieszanych: podgrzybki, prawdziwki, koźlaki)
- 1 cebula
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka tymianku suszonego, drobno roztartego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 2 łyżki masła do duszenia grzybów
- 2 łyżki oleju do obsmażenia mięsa
Opis przygotowania
Plastry mięsa naciąć wzdłuż na 3 części, tak jakby 3 paski, nie przecinając do końca. Zapleść warkoczyk, końce spiąć wykłaczką albo zawiązać nicią kuchenną. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do mleka, włożyć do tej mieszanki warkoczyki, odstawić do lodówki na conajmniej 30 min.. W tym czasie dokładnie oczyścić grzyby, opłukać szybko, pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę, dodać grzyby, chwilę obsmażyć, oprószyć połową tymianku, dusić pod przykryciem ok.10 min.. Mięso wyjąć z mleka, osuszyć nieco ręcznikiem papierowym. Mąkę wymieszać z solą, papryką i resztą tymianku, obtoczyć w mieszance mięso i smażyć na oleju, na złoty kolor z obu stron. Mleko, które pozostało z moczenia mięsa wlać do poddduszonych grzybów, doprawić całość solą i pieprzem. Obsmażone mięso przełożyć na grzyby, dusić jeszcze 10 min.. Podawać z ziemniaczkami z wody i jarzynami. Można taki warkoczyk zrobić z dużego fileta z piersi kurczaka.