Waniliowe mufinki

23 listopada 2012,
dodał: Bożena
Artykuł zewnętrzny

składniki:

3/4 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szkl.oleju
1 jajko
1 3/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
½ szklanki dżemu malinowego [dżem truskawkowy z cynamonem]

Polewa czekoladowa
:

100 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżka masła

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Mleko wymieszać z ekstraktem, jajkiem, olejem. Mąkę, proszek, sól przesiać razem do mokrych składników. Wymieszać trzepaczką (niezbyt długo, mogą zostać grudki). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do każdej wyłożyć 2 łyżki ciasta, na to wyłożyć po 1 łyżeczce dżemu i przykryć łyżką ciasta. Piec ok. 35-45 minut na złoto. Wystudzić.

Polewa:
Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej wraz z masłem. Ciepłą polewą posmarować babeczki. Pozostawić do zastygnięcia, przechowywać w lodówce.

file1353694710



FORUM - bieżące dyskusje

Wolontariat zagraniczny
Ja bym chętnie podróżowała w taki sposób, ale niestety trzeba pracować...
Cukrzyca za ciąża
Według mnie to wahania hormonów odpowiadają za cukrzycę w ciąży, a nie dieta...
Sieć C&A
No niestety, dziś wiele ubrań to typowe jednorazówki o marnej jakości...
57 proc. osób do 40 roku życia nie …
I to są osoby, które zwykle miały więcej rodzeństwa, a co będzie z pokoleniem...