Waniliowa Panna Cotta

9 maja 2012,
dodał: milady
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 80 g cukru

Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić na 5 minut żeby napęczniała. Do garnuszka wlać śmietanę kremówkę, mleko, dodać cukier, ziarenka wanilii (wyskrobane z laski wanilii) . Mieszając doprowadzić do zagotowania i  szybko odstawić z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i energicznie mieszać, aż cała żelatyna się rozpuści.Panna Cotte przelać do miseczek/filiżanek. Odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu miseczki/filiżanki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do stężenia.Deser można podawać ze świeżymi owocami, musem owocowym, z syropem klonowym lub startą czekoladą.

file1336542213



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....