Walentynkowy torcik Serce
Torcik na walentynki, który skruszy jego serce
składniki:
- Torcik na walentynki…
- Biszkopt I
- Jajka 3 szt
- Mąka 1 szkl
- Cukier 3/4 szkl
- Cukier migdałowy
- Proszek do pieczenia
Biszkopt II
Białka 3 szt
Cukier 1/2 szklanki
Mąka 3/4 szklanki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Cynamon
Do nasączenia syrop brzoskwiniowy z puszki
- Masa ajerkoniak z torebki
- Mleko 200 ml
- Masa krówkowa z puszki
- Brzoskwinie z puszki
- Barwnik czerwony
- Masa marcepanowa
- Masa cukrowa czerwona i zielona
- Srebrne perełki i serduszka
Zrobić 2 biszkopty jednocześnie w 2 naczyniach. Dużą tortownicę posmarować masłem i posypać tartą bułką. Nalewać masę warstwami i posypywać cynamonem. (po upieczeniu wyjdzie łaciaty). Piec około 40 minut. Po wystudzeniu z ciasta wyciąć serce i przekroić na 3 warstwy. Masę zrobić z przepisu na opakowaniu ( wersja bez masła). Przekładać nasączone ciasto masą krówkową i masą ajerkoniak, w środek wkładając pokrojone brzoskwinie. Do reszty kremu dodać barwnik spożywczy czerwony i posmarować całe serce ze wszystkich stron. Następnie masę cukrową zetrzeć na tarce i obsypać tort z boków i na brzegach. Z masy marcepanowej zrobić kwiatka, obsypać startą masą cukrową. Udekorować koralikami i serduszkami. Schłodzić przed podaniem.