Wakacyjny kociołek

14 marca 2011, dodał: moniika
Artykuł zewnętrzny

składniki:

Boczek wędzony – 10-20 dag
Ziemniaki – ok. 1kg
Kiełbasa – 10-20 dag
Kapusta świeża – ¼ główki to jest około ½ kg
Marchewka – 4 średnie sztuki
Fasolka szparagowa – 10 dag
Papryka – 2 sztuki
Pomidory – 5 sztuk bez skórki
Pietruszka – 1 natka
Koperek – 2 duże łyżki
Przyprawa do ziemniaków np. Cykoria

– Na dno garnka żeliwnego lub szybkowaru ułożyć plastry wędzonego boczku.
– Następnie kładziemy przyprawione przyprawą do ziemniaków, ziemniaki pokrojone w krążki
– Na to kładziemy pokrojoną kiełbasę w krążki
– I znowu przyprawione plasterki ziemniaka
– Następnie świeżą poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę w kostkę, pokrojoną fasolkę szparagową, pokrojoną paprykę oraz pomidory
– Na to sypiemy koperek i pokrojoną natkę pietruszki
– I pokrywamy wszystko przyprawionymi plastrami ziemniaka.

Danie jest nazwane „Wakacyjny kociołek”, bo często robimy go z rodziną na biwakach. Wtedy pieczemy w żeliwnym garnku na ognisku. Niestety nie ma dokładnego, określonego czasu pieczenia na ognisku, dlatego musimy sprawdzać aż do miękkości ziemniaków.

Gdy robimy to w szybkowarze w domu, to gotujemy pół godziny.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...