Wakacyjny kociołek
składniki:
Boczek wędzony – 10-20 dag
Ziemniaki – ok. 1kg
Kiełbasa – 10-20 dag
Kapusta świeża – ¼ główki to jest około ½ kg
Marchewka – 4 średnie sztuki
Fasolka szparagowa – 10 dag
Papryka – 2 sztuki
Pomidory – 5 sztuk bez skórki
Pietruszka – 1 natka
Koperek – 2 duże łyżki
Przyprawa do ziemniaków np. Cykoria
– Na dno garnka żeliwnego lub szybkowaru ułożyć plastry wędzonego boczku.
– Następnie kładziemy przyprawione przyprawą do ziemniaków, ziemniaki pokrojone w krążki
– Na to kładziemy pokrojoną kiełbasę w krążki
– I znowu przyprawione plasterki ziemniaka
– Następnie świeżą poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchewkę w kostkę, pokrojoną fasolkę szparagową, pokrojoną paprykę oraz pomidory
– Na to sypiemy koperek i pokrojoną natkę pietruszki
– I pokrywamy wszystko przyprawionymi plastrami ziemniaka.
Danie jest nazwane „Wakacyjny kociołek”, bo często robimy go z rodziną na biwakach. Wtedy pieczemy w żeliwnym garnku na ognisku. Niestety nie ma dokładnego, określonego czasu pieczenia na ognisku, dlatego musimy sprawdzać aż do miękkości ziemniaków.
Gdy robimy to w szybkowarze w domu, to gotujemy pół godziny.