W upalny dzień robię ten deser z kiwi. Minimum pracy a smakuje wybornie

13 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Kruche ciasto w formie małej tarty, wypełnione aksamitnym budyniem i ozdobione świeżymi owocami sezonowymi, tworzy pięknie kolorową słodką ucztę, która zawsze smakuje. Dzięki szerokiej gamie owoców do wyboru każdy na pewno znajdzie coś dla siebie. Tartaletki owocowe nigdy nie wychodzą z mody i są świetną okazją, aby przy minimum wysiłku przygotować pyszny deser. To klasyczne mini ciasto jest moim letnim ulubieńcem.

Dobre gospodynie domowe na pewno potrafią samodzielnie przygotować domowe tartaletki. Niestety moje zdolności do pieczenia są marne, dlatego od lat szukam pomysłów na deser, który na pewno się uda i nie wymaga pieczenia. Tak odkryłam, że gotowe tartaletki można po prostu kupić. U mnie są dostępne w piekarni, w której codziennie kupuję pieczywo. Są zawsze świeże, a przede wszystkim gotowe i naprawdę smaczne. Uwielbiam ich maślany, słodki smak.

Co to są tartaletki?

Tartaletki to małe kruche ciasto, miniaturka tarty. Zazwyczaj takie ciastko wypełnione jest budyniem lub aksamitnym kremem i ozdobione świeżymi owocami sezonowymi. Mogą być także nadziewane serkiem śmietankowym, świeżą śmietaną, lub gęstym jogurtem. Są idealne jako deser na przyjęcia, a także codzienny dodatek do podwieczorku. Można je też podawać jako pyszną przekąskę obok kawy lub herbaty. Dlatego tartaletki owocowe zawsze mnie zachwycają. A najbardziej podoba mi się w nich to, że można je wypełnić dowolnymi składnikami i owocami sezonowymi. Dla dzieci można też przygotować wersję z galaretką i owocami. Natomiast wytrawne gospodynie mogą pokusić się o przygotowanie nadzienia w postaci klasycznego francuskiego crème pâtissière.

Konsystencja kruchego ciasta, które kruszy się w ustach i łączy się z kremowym i gładkim kremem oraz soczystymi i świeżymi owocami. Czegoż wymagać więcej od letniego deseru? Tartaletki są nie tylko piękne, ale i niezwykle pyszne oraz dzięki owocom – orzeźwiające. Moje ulubione dojrzałe owoce do tartaletek to truskawki, jeżyny i oczywiście kiwi. Tartaletki możemy podawać od razu po przygotowaniu, ale możemy też schłodzić je w lodówce, aby zjeść je w przyjemnie chłodnej temperaturze.

Dlaczego warto jeść owoce kiwi?

Kiwi, pochodzące ze wzgórz południowo-zachodnich Chin, jest obecnie popularnym owocem uprawianym w wielu częściach świata i zalecane ze względu na walory odżywcze. Miąższ jest bogaty w witaminy, które stymulują odporność i zmniejszają ryzyko wielu chorób. Kiwi są bogate w witaminę C i mogą wspomagać zdrowie układu trawiennego, serca i oczu. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy znajdujący się w kiwi może pomóc w stymulacji regularnego i zdrowego trawienia. Kiwi są również bogate w przeciwutleniacze, które pomagają eliminować wolne rodniki w organizmie i zmniejszać stres oksydacyjny. Ponadto badania wskazują, że kiwi ma właściwości obniżające ciśnienie krwi. Pomagając w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i dostarczając zastrzyk witaminy C, kiwi może zmniejszyć ryzyko udaru  i chorób serca.

Ze względu na wyraźną cierpkość kiwi dodają odświeżającego smaku wszystkiemu, z czym się je łączy. Aby zachować ten wyjątkowy smak i zachować korzystną zawartość witaminy C, kiwi najlepiej podawać na surowo. Jego cierpki smak, przyjemna konsystencja i niska zawartość kalorii sprawiają, że jest to pyszna i zdrowa opcja na przekąskę, dodatek lub wyjątkowy deser.

Najszybszy deser na lato – propozycja przygotowania

Składniki:
– 10 dojrzałych owoców kiwi
– 10 gotowych spodów do tartaletek
– budyń waniliowy
– odrobina miodu naturalnego

Przygotowanie:
Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie z pomocą blendera 8 owoców zmiksować do konsystencji musu. Ugotować budyń na mleku zgodnie z instrukcją przygotowania. Osobiście przetestowałam różne budynie i uważam, że najsmaczniejszy w tym zestawieniu jest budyń z cukrem. Budyń ostudzić. Spody tartaletek lekko skropić miodem. Następnie nałożyć budyń i przykryć musem z kiwi. Udekorować owocami. I zajadać ze smakiem.