Victoria Sponge ciasto królowej Wiktorii – przepis
Królowa Wiktoria była najdłużej panującą monarchinią Wielkiej Brytanii. Znana ze swojej pasji do jedzenia, zatrudniała najlepszych na świecie kucharzy. Popołudniową herbatę piła zawsze w towarzystwie męża i… słodyczy. Jej ulubionym ciastem był biszkopt przekładany maślanym kremem, dżemem malinowym i bitą śmietaną. Ciasto to zostało nazwane od jej imienia Victoria Sponge. Na biszkopt Królowej Wiktorii zaprasza Ahmad Tea London.
Jest bardzo proste do przygotowania i zawsze wychodzi pyszne! Ciasto Królowej Wiktorii to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty. Warto przygotować go w te Święta, a umili czas spędzany wspólnie z bliskimi.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 225 g miękkiego masła,
- 225 g drobno mielonego cukru,
- 4 duże jajka,
- 225 g mąki samorosnącej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie biszkoptu:
- 4 łyżki malinowego lub truskawkowego dżemu,
- cukier puder,
- bita śmietana,
- 100 g miękkiego masła,
- 140 g przesianego cukru pudru,
- 1 kropka ekstraktu waniliowego.
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Dwie tortownice posmarować niewielką ilością masła. Następnie rozłożyć w nich papier do pieczenia i również go odrobinę natłuścić. Masło, cukier, mąkę, jajka i proszek do pieczenia zmiksować, aż utworzą gładką masę. Następnie podzielić ją pomiędzy dwie tortownicę i równomiernie rozprowadzić. Piec przez około 20 minut, do momentu, aż ciasto urośnie i będzie sprężyste. Upieczone ciasto pozostawić w tortownicach przez ok. 10 minut, a następnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Aby przygotować maślany krem należy ubić masło, aż stanie się gładkie i kremowe. Następnie powoli dodawać do niego cukier puder. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Krem rozsmarować na całkowicie schłodzonym biszkopcie, na nim rozłożyć dżem, a następnie bitą śmietanę. Całość przykryć drugim biszkoptem. Na koniec ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto Victoria Sponge najlepiej smakuje podane z herbatą, np. Earl Grey od Ahmad Tea London. Jest to jedna z najbardziej popularnych herbat popołudniowych, której smak doskonale podkreśla plasterek cytryny. Stanowi świetne uzupełnienie deserów kremowych, ciast biszkoptowych lub tartaletek.
Smacznego życzy Ahmad Tea London!