Victoria Sponge ciasto królowej Wiktorii – przepis

16 grudnia 2014, dodał: 38PR
Artykuł zewnętrzny

Królowa Wiktoria była najdłużej panującą monarchinią Wielkiej Brytanii. Znana ze swojej pasji do jedzenia, zatrudniała najlepszych na świecie kucharzy. Popołudniową herbatę piła zawsze w towarzystwie męża i… słodyczy. Jej ulubionym ciastem był biszkopt przekładany maślanym kremem, dżemem malinowym i bitą śmietaną. Ciasto to zostało nazwane od jej imienia Victoria Sponge. Na biszkopt Królowej Wiktorii zaprasza Ahmad Tea London.

file1418721423

 

Jest bardzo proste do przygotowania i zawsze wychodzi pyszne! Ciasto Królowej Wiktorii to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty. Warto przygotować go w te Święta, a umili czas spędzany wspólnie z bliskimi.

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 225 g miękkiego masła,
  • 225 g drobno mielonego cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 225 g mąki samorosnącej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wypełnienie biszkoptu:

  • 4 łyżki malinowego lub truskawkowego dżemu,
  • cukier puder,
  • bita śmietana,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 140 g przesianego cukru pudru,
  • 1 kropka ekstraktu waniliowego.

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Dwie tortownice posmarować niewielką ilością masła. Następnie rozłożyć w nich papier do pieczenia i również go odrobinę natłuścić. Masło, cukier, mąkę, jajka i proszek do pieczenia zmiksować, aż utworzą gładką masę. Następnie podzielić ją pomiędzy dwie tortownicę i równomiernie rozprowadzić. Piec przez około 20 minut, do momentu, aż ciasto urośnie i będzie sprężyste. Upieczone ciasto pozostawić w tortownicach przez ok. 10 minut, a następnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

Aby przygotować maślany krem należy ubić masło, aż stanie się gładkie i kremowe. Następnie powoli dodawać do niego cukier puder. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy. Krem rozsmarować na całkowicie schłodzonym biszkopcie, na nim rozłożyć dżem, a następnie bitą śmietanę. Całość przykryć drugim biszkoptem. Na koniec ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto Victoria Sponge najlepiej smakuje podane z herbatą, np. Earl Grey od Ahmad Tea London. Jest to jedna z najbardziej popularnych herbat popołudniowych, której smak doskonale podkreśla plasterek cytryny. Stanowi świetne uzupełnienie deserów kremowych, ciast biszkoptowych lub tartaletek.

Smacznego życzy Ahmad Tea London!

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz