Caroline Dow: „Uzdrawiająca moc herbaty”
Autorka omawia wszystkie rodzaje herbat, od białej po czarną oraz popularne zioła, do których uprawy zachęca. Proponuje także lecznicze mieszanki, dedykowane konkretnym schorzeniom. Wspomina o starożytnych tradycjach związanych z herbatą, szczególnie w Chinach. Obecnie w sprzedaży są dostępne różne klasy herbat, co jednak jest drugorzędne dla ich działania. Szczególnie ciekawym rodzajem jest herbata kwitnąca, robiąca ostatnio furorę także na polskim rynku. Mniej znane są jednak herbaty, o których dowiedziałam się dopiero z tej publikacji: herbata czekoladowa oraz chai.
Sporo dowiadujemy się o herbatach funkcjonalnych oraz o związku między herbatą a koloroterapią. Warto też poznać prosty sposób obniżania zawartości kofeiny w herbacie.
W rozdziale o herbatach ziołowych może nas zaskoczyć to, że nawet popularne rośliny łąkowe, jak koniczyna czerwona czy nagietek z przydomowego ogródka są źródłem ciekawego smaku i zdrowia. Autorka podpowiada też, jak i czym przyprawiać napary, by uzyskać oryginalny efekt. Wymienia nie tylko imbir i cynamon, ale też m.in. bazylię czy pietruszkę.
Dla smakoszy kawy, którzy muszą ją ograniczać z powodów zdrowotnych, również znajdują się tu cenne informacje na temat roślin, które znakomicie ją zastępują.
Są rodzaje herbat, które są zakazane np. dla kobiet w ciąży lub osób uczulonych na pewne rośliny. Ale wiele herbat powinno się pić profilaktycznie, zanim choroba się rozwinie.
Warto poznać moc herbat, by wzmocnić organizm i zahartować go przed bliskim sezonem przeziębień i grypy. Dowiedz się, jak prawidłowo parzyć herbatę, by wydobyć maksimum jej pozytywnych właściwości – zapraszam do lektury!
Książkę poleca Wydawnictwo VITAL – można kupić ją TUTAJ
Dziękujemy za udostępnienie egzemplarza do recenzji –
Redakcja