Uzależnienie od soli?

7 listopada 2011,
dodał: biforis
Artykuł zewnętrzny

Słony – to jeden z czterech podstawowych smaków, który, niestety, jest przez nas bardzo lubiany. Sól jest składnikiem wielu produktów, nawet takich, których nie podejrzewalibyśmy o zawartość tej przyprawy. Sól kuchenna kryje się bowiem nie tylko w solniczce. Najwięcej znajduje się jej w produktach wysokoprzetworzonych  np. wędlinach, serach żółtych, pleśniowych, konserwach, śledziach, marynatach i chipsach.

Dietetycy i lekarze zalecają, by jeść nie więcej niż 5-6 gramów, czyli płaską łyżeczkę soli kuchennej dziennie. Taka ilość nie zagraża naszemu zdrowiu. W przeciwnym wypadku nadmiar soli w naszym organizmie może stać się przyczyną wielu chorób.

Oto niektóre choroby, które wywołać może „przedawkowanie” soli:

Nowotwór żołądka– sól podrażnia śluzówkę jelita, co sprawia, że jest ona bardziej podatna na infekcje bakteriami Helicobacter pylori. Te natomiast są przyczyną wrzodów, które nieleczone zwiększają ryzyko zachorowania na raka żołądka nawet o 15 procent.

Osteoporoza- solenie nie służy także kościom, zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzy, ponieważ nadmiar soli zwiększa utratę wapnia z kości.

Zaburzenia pracy nerek– składnikiem soli kuchennej jest chlor i sód. Spożywanie potraw z dużą ilość tego drugiego elementu może uszkadzać naczynia krwionośne w obrębie nerek, co zaburza ich funkcjonowanie. Sód zatrzymuje też wodę w organizmie, co powoduje powstawanie obrzęków.

Cukrzyca- Zbyt słone jedzenie sprzyja otyłości i powoduje zaburzenia przemiany materii. Nadmiar soli w pożywnieniu zwiększa wydzielanie insuliny i obniża wrażliwość komórek na ten hormon.

Aby uchronić organizm przez zgubnym wpływem soli, warto sięgać po produkty, które zawierają nieznaczną ilość sodu. A są to na przykład:

jabłka, cytrusy, czerwona papryka, orzechy włoskie, płatki owsiane, kasza gryczana, brokuły, pomidory, awokado, mleko

Zdrowsza od oczyszczonej soli kuchennej jest sól uzyskiwana z morskiej wody (zawiera wiele cennych składników) oraz sól kamienna.

Pamiętajmy, że całkowite wyeliminowanie soli z naszego organizmu także nie jest wskazane. Aby nasz organizm mógł sprawnie funkcjonować potrzebujemy ok. 575 mg sodu dziennie, czyli tyle, ile zawiera 1,5 kromki chleba pszennego. Zalecana dzienna dawka, czyli płaska łyżeczka, zawiera natomiast 2331 mg sodu. Warto więc już teraz zmienić niektóre nawyki żywieniowe.

1. Zdejmnij solniczkę ze stołu a unikniesz dodatkowego dosalania potraw przez domowników.

2. Uważnie studiuj informacje na etykietach. Wybieraj takie, które mają jak najmniej sodu.

3. Jedz dużo warzyw i owoców. Niewiele sodu zawierają także: nabiał, kasze, ryż, orzechy, czy nasiona słonecznika.

4. Jak najczęściej przygotowuj posiłki w domu, co pozwoli kontrolować ilość soli w potrawach.

5. Doceń naturalny smak warzyw,ryb i innych produktów, gotując je na parze i bez dosalania.

6. Zamiast soli stosuj świeże zioła: majeranek, bazylię, oregano, pietruszkę, estragon, bazylię. Nadadzą potrawom przyjemny smak i aromat.

7. Ogranicz spożycie żółtych serów, wędlin, produktów konserwowanych, wędzonych ryb.

8. Postaraj się wyeliminować z jadłospisu snacki, chipsy, zupy i sosy w proszku. Zamiast tego sięgnij po zdrowe przekąski, takie jak świeże lub suszone owoce.

Źródło:

„Zdrowe serce”, nr 2, 2011



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.