Kurczak po drezdeńsku
Składniki:
4 piersi z kurczaka,
100 g szynki,
200 g mrożonych truskawek,
łyżka masła,
8 połówek gruszek z kompotu,
sól,
sól czosnkowa,
biały pieprz,
olej do smażenia,
ewentualnie 2 kieliszki winiaku.
Przygotowanie:
Połówki lub ćwiartki kurczaka płuczemy, następnie oddzielamy mięso od kości( szyjki kości lub skrzydełka przydadzą się na zupę). Mając 4 ćwiartki solimy je oraz pieprzymy, lekko prószymy solą czosnkową żeby był cień zapachu. Z każdej ćwiartki robimy rodzaj kieszonki i wkładamy do niej plasterek szynki i orzeszek masła i spinamy szpilką,lub obwiązujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy porcje ok.3 minuty. Następnie przekładamy na ogniotrwały półmisek, dodajemy resztę masła i obkładamy gruszkami pokrojonymi na ósemki oraz nie rozmrożonymi truskawkami. Całość wstawiamy na 15-20 minut do gorącego piekarnika. Przed samym podaniem podlewamy winiakiem i zapalamy.