Kurczak po drezdeńsku

25 lutego 2013, dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 piersi z kurczaka,

100 g szynki,

200 g mrożonych truskawek,

łyżka masła,

8 połówek gruszek z kompotu,

sól,

sól czosnkowa,

biały pieprz,

olej do smażenia,

ewentualnie  2 kieliszki winiaku.

Przygotowanie:

Połówki lub ćwiartki kurczaka płuczemy, następnie oddzielamy  mięso od kości( szyjki kości lub skrzydełka przydadzą się na zupę). Mając 4 ćwiartki solimy je oraz pieprzymy, lekko prószymy solą czosnkową żeby był cień zapachu. Z każdej ćwiartki robimy rodzaj kieszonki i wkładamy do niej plasterek szynki i orzeszek masła i spinamy szpilką,lub obwiązujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy porcje ok.3 minuty. Następnie przekładamy na ogniotrwały półmisek, dodajemy resztę masła i obkładamy gruszkami pokrojonymi na ósemki oraz nie rozmrożonymi truskawkami. Całość wstawiamy na 15-20 minut do gorącego piekarnika. Przed samym podaniem podlewamy winiakiem i zapalamy.

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...