Kurczak po drezdeńsku

25 lutego 2013,
dodał: okulary
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

4 piersi z kurczaka,

100 g szynki,

200 g mrożonych truskawek,

łyżka masła,

8 połówek gruszek z kompotu,

sól,

sól czosnkowa,

biały pieprz,

olej do smażenia,

ewentualnie  2 kieliszki winiaku.

Przygotowanie:

Połówki lub ćwiartki kurczaka płuczemy, następnie oddzielamy  mięso od kości( szyjki kości lub skrzydełka przydadzą się na zupę). Mając 4 ćwiartki solimy je oraz pieprzymy, lekko prószymy solą czosnkową żeby był cień zapachu. Z każdej ćwiartki robimy rodzaj kieszonki i wkładamy do niej plasterek szynki i orzeszek masła i spinamy szpilką,lub obwiązujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy porcje ok.3 minuty. Następnie przekładamy na ogniotrwały półmisek, dodajemy resztę masła i obkładamy gruszkami pokrojonymi na ósemki oraz nie rozmrożonymi truskawkami. Całość wstawiamy na 15-20 minut do gorącego piekarnika. Przed samym podaniem podlewamy winiakiem i zapalamy.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Samotne wakacje - jak je spędzić?
Można też korzystać z hosteli i pokojów wieloosobowych. Tam płaci się za łóżko,...
Gry, zabawy, skecze w domu, na impr…
O jejku, jak dawno w to nie grałam. Na imprezę idealne, bo rozgrywki krótkie....
Problemy z roślinkami
Ciekawa kompozycja te dwa kwiaty razem. Nie pomyślałabym o tym, bo wydawać by...
Dobry tusz z silikonową szczoteczką…
Kupiłam niedawno tusz do rzęs z olejkiem. Taki w zielonym pojemniczku. Nie miałam względem...