Upiorne babeczki z cukinią
Artykuł zewnętrzny
- 125 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 250 g drobnego cukru do wypieków (Wiem że to dużo lecz cukinia nie jest zbyt słodka)
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18%
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
Masło miksujemy na jasną puszystą masę. Dodajemy stopniowo olej i nadal miksujemy. Dodajemy cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia i sól. Następnie po kolei wbijamy jajka nie przestając miksować.
Dodajemy mąkę na przemian ze śmietaną, ciągle miksując. Dodajemy kakao i kawę. Na końcu dodajemy cukinię, posiekaną czekoladę i razem mieszamy.
Przelewamy ciasto do foremek. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 35 – 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem