Upiecz radość ukochanej… na Dzień Kobiet!

7 marca 2017, dodał: kulinaria
Artykuł zewnętrzny

file1488887672

Nie ma drugiego tak kobiecego święta jak to, które przypada 8 marca. Tego dnia każda kobieta zasługuje na to, by otrzymać wyjątkowe prezenty i życzenia. Drodzy Panowie – tego dnia to do Was należy, by przygotować coś specjalnego. Sposobów jest mnóstwo, a oprócz kolacji czy bukietu czerwonych róż, doskonale sprawdzić się mogą samodzielnie przygotowane… wypieki! Tartaletki, muffinki i chrupiące tarty? Dla prawdziwego mężczyzny nie ma nic prostszego!

 

Słodka bomba

W Dzień Kobiet śmiało można poszaleć z czekoladą! Świetnie sprawdzą się tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone. Aby przygotować ciasto, należy mąkę i cukier puder posiekać z Kasią, a do tego dodać jajko. Całość wkłada się na godzinę do lodówki. Jednak smak tartaletek skrywa się tak naprawdę w ich niezwykłym, czekoladowym kremie. Schłodzoną śmietankę ubija się na sztywno z cukrem pudrem, dodaje serek mascarpone i miksuje na masę. Polewa ciasteczek to cudowna, czekoladowa kąpiel. Zachwyt dam serca gwarantowany!

Tartaletki z czekoladą i kremem mascarpone

Składniki:

  • mąka pszenna – 2 szklanki

  • jajko – 1 sztuka

  • cukier puder – 0.5 szklanek

  • Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów

  • śmietana 36% – 250 mililitrów

  • serek mascarpone – 250 gramów

  • cukier puder – 4 łyżki

  • gorzka czekolada – 1 opakowanie

  • śmietana 36% – 5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i cukier puder siekamy z Kasią, dodajemy jajko i ugniatamy ciasto. Gdy utworzymy elastyczną kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h.

  2. W tym czasie można przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy serek i miksujemy na wolnych obrotach na jednolitą masę. Wstawiamy do lodówki.

  3. Następnie po upływie 1h ciasto wyjmujemy, wałkujemy je i wycinamy kółka większe niż średnica foremek. Przekładamy je do wysmarowanych Kasią i obsypanych mąką foremek na tartaletki, przygniatamy palcami i nakłuwamy widelcem.

  4. Ciastka pieczemy w nagrzanym do 200°C piekarniku (góra-dół) przez ok. 10-15 minut w zależności od mocy piekarnika.

  5. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem 3-5 łyżek śmietanki. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Czekoladę wylewamy na upieczone i ostudzone ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

  6. Następnie układamy na nich wiśnie i przykrywamy kremem z bitej śmietany i mascarpone. Tartaletki pięknie wyglądają przyozdobione wiórkami czekoladowymi i malinami. Smacznego!

Z owocami

Śliwki i orzechy świetnie sprawdzają się w kuchni, a najlepiej pasują jako dodatek do kruchej tarty. Pokrojona w kawałki będzie stanowić słodki, bardzo elegancki poczęstunek przygotowany z myślą o każdej z Pań. Ciasto na tartę przygotowuje się wcześniej, łącząc mąkę, cukier i posiekaną kostkę do pieczenia Kasia. Dodaje się żółtka, czasami wodę i wszystko zagniata, a na koniec odstawia na pół godziny do lodówki. Potem czas na bohaterów tarty – na wierzch kładziemy wspomniane śliwki i orzechy.

Tarta śliwkowo-orzechowa

Składniki:

  • mąka – 300 gramów

  • Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów

  • cukier trzcinowy – 50 gramów

  • żółtka jajek – 3 sztuki

  • białko jajka – 1 sztuka

  • śliwki – 600 gramów

  • cukier żelujący 3:1 – 150 gramów

  • orzechy nerkowca – 200 gramów

  • bułka tarta – 3 łyżki

  • cukier trzcinowy – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę i cukier łączymy z posiekaną Kasią. Dodajemy żółtka i, jeśli ciasto jest zbyt suche, kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

  2. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy Kasią i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm.

  3. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem.

  4. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami.

  5. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się, by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów.

  6. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.

Z warzywami? Też na słodko!

Przepisy na słodkości wcale nie muszą być trudne! Udowadniają to niezwykle efektowne, marchewkowe muffinki. Warzywne, więc także oryginalne, a przy tym smaczne. Takie ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę.

Warzywa najpierw trzemy na tarce. Potem rozpuszczamy w rondelku kostkę do pieczenia Kasia. Jajka roztrzepujemy widelcem i mieszamy z przestudzoną Kasią oraz startą marchewką. Na koniec dodajemy sypkie składniki i wszystko mieszamy. Muffinkową masę przekładamy do formy i pieczemy. Do dekoracji możemy wykonać lukier z cukru pudru i posypać całość zmielonymi pistacjami. Sekretem marchewkowych muffinek jest dodanie cynamonu – dzięki niemu będą cechowały się niesamowitym aromatem.

Muffinki marchewkowe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów

  • mąka – 250 gramów

  • cukier – 125 gramów

  • jajka – 3 sztuki

  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

  • soda oczyszczona – 0.5 łyżeczek

  • sól – 0.5 łyżeczek

  • cynamon – 1 łyżeczka

  • marchewka – 4 sztuki

  • cukier puder – 150 gramów

  • woda – 3 łyżki

  • pistacje posiekane – 25 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon.

  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

  3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka roztrzep widelcem i wymieszaj z przestudzoną Kasią i startą marchewką.

  4. Do sypkich składników dodaj masę marchewkową i wymieszaj łyżką.

  5. Ciasto przełóż do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami i piecz w 180°C ok. 25 minut. Funkcja piekarnika góra-dół.

  6. Muffinki wyjmij z pieca i wystudź. W tym czasie utrzyj cukier puder z odrobiną przegotowanej wody na gładki lukier. Wystudzone muffinki posmaruj lukrem i posyp pistacjami.

Zawijane z cynamonem

Propozycja dla bardziej zaawansowanych w kuchni to cynamonowe zawijańce. Te słodkie, przypominające drożdżówki przekąski staną się prawdziwym hitem. Ich tajemnica to wyjątkowe nadzienie, przygotowane z żurawiny, mielonego cynamonu i posiekanych migdałów. Aby uzyskać mocniejszy aromat, należy dodać do ciastek większą ilość skórki z cytryny. Smak zawijańcom nadaje cynamon. Im więcej, tym lepiej!

Cynamonowe zawijańce

Składniki:

  • mleko półtłuste – 300 mililitrów

  • Kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów

  • mąka – 700 gramów

  • suszone drożdże – 7 gramów

  • drobny cukier – 100 gramów

  • średnie jajko – 1 sztuka

  • skórka z 1 cytryny

  • mielony cynamon – 3 łyżeczki

  • żurawina – 125 gramów

  • posiekane migdały – 50 gramów

  • średnie jajko – 1 sztuka

  • cukier kryształ lub Demerara – 60 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść Kasię w rondelku na małym ogniu. Dodaj mleko i podgrzej do letniej temperatury.

  2. W osobnej misce dokładnie połącz 650 g mąki z drożdżami. W celu przygotowania rozczynu dodaj cukier, jajko i roztopioną Kasię z mlekiem i za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z końcówkami ucierającymi (hakowymi) mieszaj do otrzymania konsystencji ciasta. Rozczyn przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.

  3. Piekarnik nagrzej do 220°C (piekarnik z termoobiegiem – do 200°C, oznaczenie piekarnika – 7). Jeśli rozczyn za bardzo się klei, dodaj do niego pozostałe 50 g mąki, a następnie równomiernie rozwałkuj ciasto, aby uzyskać prostokąt o grubości ok. 1 cm.

  4. Rozsyp po powierzchni ciasta mieszankę z żurawiny, migdałów i skórki z cytryny. Ciasto zwiń jak roladę i pokrój na plastry o szerokości 2 cm. Ułóż na formie wyłożonej papierem do pieczenia.

  5. Roztrzep jajko, posmaruj nim bułeczki i posyp cukrem kryształem.

  6. Piecz przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż nabiorą złotego koloru.

Wszystkiego słodkiego dla wszystkich Pań!