Ukłon w stronę Tokijki – makaron orientalny

20 października 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Zachciało mi się eksperymentów .Nie będzie to na pewno danie japońskie ale smaczek orientalny jest .

Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka pokrojonej w cienkie paseczki kapusty pekińskiej
½ szklanki marchewki utartej na tarce jarzynowej ( grube oczka )
½ utartej na tarce jarzynowej gruszki Nasi ( lub naszej twardej nie specjalnie słodkiej )
1 szklanka pokrojonego w paseczki konserwowego bambusa
3 plastry ananasa z puszki ( z syropu )
1 pierś z kurczaka ( połówka )
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
10 dag cienkiego makaronu ryżowego
4 łyżki oleju ryżowego
3 łyżeczki curry
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
2 łyżki bulionu z drobiu ( ja dałam kawałeczek Bulionetki drobiowej Knorra i 2 łyżki wody )
½ łyżeczki pieprzu
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego

Pokroić mięso z kurczaka w kostkę ( tak wielkości ½ pudełka zapałek ). Posypać 2 łyżeczkami curry , wlać miód i sos sojowy .wetrzeć pastę w mięso i zostawić na 20 minut.
W woku rozgrzać 2 łyżki oleju .Wrzucić kapustę i marchew i smażyć mieszając 5 minut .Dodać bambus , pokrojonego w kostkę ananasa , gruszkę .Smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić pozostałym curry , pieprzem , skórką cytrynową .Dodać bulion ( lub wodę i Bulionetkę ) – zagotować.
Na osobnej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i smażyć na nim mieszając mięso aż będzie rumiane ( ok. 5 minut ) .
W tym czasie zagotować wodę i zalać wrzątkiem makaron .Niech postoi 2 minuty . Odsączyć .
Podawać makaron z warzywami z woka i mięsem .( można wymieszać – można podać osobno ) .

file1256052237

Przepis dodany przez: Babciagramolka