Udziec z indyka zapiekany w kapuście (MM)

26 stycznia 2010, dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1 udziec z indyka (ok. 70 dkg)
60 dkg kapusty kiszonej
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki oliwy z oliwek
25 dkg chudego twarogu
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki granulowanego czosnku
½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka octu balsamicznego
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe

Składniki marynaty (oprócz ziela i liści) dokładnie ze sobą mieszamy. Marynatą nacieramy mięso, obkładamy je zielem i liśćmi laurowymi i odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na noc). Mięso wyjmujemy z marynaty, usuwamy liście i ziele, obsmażamy na suchej patelni teflonowej ze wszystkich stron. Kapustę gotujemy „al. dente”, mieszamy ją z pieprzem i marynatą z mięsa. Twaróg kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ½ kapusty, mięso i resztę kapusty. Na wierzchu układamy ser. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godziny.
Smacznego!

file1264517252



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...