Udziec z indyka zapiekany w kapuście (MM)

26 stycznia 2010,
dodał: IwonaF
Artykuł zewnętrzny

1 udziec z indyka (ok. 70 dkg)
60 dkg kapusty kiszonej
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki oliwy z oliwek
25 dkg chudego twarogu
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki granulowanego czosnku
½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka octu balsamicznego
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe

Składniki marynaty (oprócz ziela i liści) dokładnie ze sobą mieszamy. Marynatą nacieramy mięso, obkładamy je zielem i liśćmi laurowymi i odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na noc). Mięso wyjmujemy z marynaty, usuwamy liście i ziele, obsmażamy na suchej patelni teflonowej ze wszystkich stron. Kapustę gotujemy „al. dente”, mieszamy ją z pieprzem i marynatą z mięsa. Twaróg kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ½ kapusty, mięso i resztę kapusty. Na wierzchu układamy ser. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godziny.
Smacznego!

file1264517252



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....