Udziec z indyka zapiekany w kapuście (MM)
1 udziec z indyka (ok. 70 dkg)
60 dkg kapusty kiszonej
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki oliwy z oliwek
25 dkg chudego twarogu
Marynata:
2 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki granulowanego czosnku
½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
¼ łyżeczki suszonego szczypiorku
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
¼ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka octu balsamicznego
5 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
Składniki marynaty (oprócz ziela i liści) dokładnie ze sobą mieszamy. Marynatą nacieramy mięso, obkładamy je zielem i liśćmi laurowymi i odstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny (najlepiej na noc). Mięso wyjmujemy z marynaty, usuwamy liście i ziele, obsmażamy na suchej patelni teflonowej ze wszystkich stron. Kapustę gotujemy „al. dente”, mieszamy ją z pieprzem i marynatą z mięsa. Twaróg kroimy w plastry o grubości ok. 5 mm. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy ½ kapusty, mięso i resztę kapusty. Na wierzchu układamy ser. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 1,5 godziny.
Smacznego!