Udka w sosie z białej czekolady z niebieskim serem pleśniowym

8 listopada 2011, dodał: olinek
Artykuł zewnętrzny

Przepis na 4 porcje:
– 4 udka z kurczaka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 połówki brzoskwiń (z puszki lub świeżych)
– 4 łyżki oleju
– łyżka masła
– ząbek czosnku
– sól
– pieprz

Sos:
– 200 ml kremówki 30-proc.
– pół tabliczki białej czekolady (5 dag)
– 5 dag rokpola
– biały pieprz
– sól

Sposób wykonania:
1. Udka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj pieprzem i solą z  dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj, odstaw na 30 min do lodówki.

2. Udka zrumień na oleju. Podlej kilkoma łyżkami wody. Przykryj i duś na wolnym ogniu około 10 min.

3. Przygotuj sos. W rondelku zagotuj śmietanę. Odstaw z ognia. Włóż połamaną czekoladę i mieszając, rozpuść. Dodaj starty ser. Sos dopraw pieprzem i ew. solą. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż udka i  pokrojone brzoskwinie. Polej sosem. Zapiekaj 5–6 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...