Udka w sosie z białej czekolady z niebieskim serem pleśniowym
Przepis na 4 porcje:
– 4 udka z kurczaka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 4 połówki brzoskwiń (z puszki lub świeżych)
– 4 łyżki oleju
– łyżka masła
– ząbek czosnku
– sól
– pieprz
Sos:
– 200 ml kremówki 30-proc.
– pół tabliczki białej czekolady (5 dag)
– 5 dag rokpola
– biały pieprz
– sól
Sposób wykonania:
1. Udka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj pieprzem i solą z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj, odstaw na 30 min do lodówki.
2. Udka zrumień na oleju. Podlej kilkoma łyżkami wody. Przykryj i duś na wolnym ogniu około 10 min.
3. Przygotuj sos. W rondelku zagotuj śmietanę. Odstaw z ognia. Włóż połamaną czekoladę i mieszając, rozpuść. Dodaj starty ser. Sos dopraw pieprzem i ew. solą. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż udka i pokrojone brzoskwinie. Polej sosem. Zapiekaj 5–6 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.