Udka w marynacie pomarańczowej
Artykuł zewnętrzny
Wreszcie trafiłam na konfiturę z gorzkich pomarańczy – używam jej do marynat.
Czas : 1 godzina
Składniki:
- 3 ćwiartki z kurczaka
- 2 łyżki oleju ( używam z pestek z winogron )
- 1 łyżka konfitury z gorzkich pomarańczy
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Zrobić marynatę z papryki mielonej, konfitury, sosu sojowego, oleju, i pieprzu. Wysmarować nią udka i zostawić na 30 minut w lodówce (całe lub przekrojone na połówki).
Włożyć udka do rękawa do pieczenia. Włożyć do piekarnika. Nastawić go na 200 * C i piec 1 godzinę od osiągnięcia temperatury.
Podaję z ryżem gotowanym na bulionie i sałatą.