Udka w marynacie pomarańczowej

5 czerwca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Wreszcie trafiłam na konfiturę z gorzkich pomarańczy – używam jej do marynat.

Czas : 1 godzina

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki oleju ( używam z pestek z winogron )
  • 1 łyżka konfitury z gorzkich pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Zrobić marynatę z papryki mielonej, konfitury, sosu sojowego, oleju, i pieprzu. Wysmarować nią udka i zostawić na 30 minut w lodówce (całe lub przekrojone na połówki).

Włożyć udka do rękawa do pieczenia. Włożyć do piekarnika. Nastawić go na 200 * C i piec 1 godzinę od osiągnięcia temperatury.

Podaję z ryżem gotowanym na bulionie i sałatą.

file1307289855