Udka kurczaka z warzywami

15 marca 2011, dodał: ewuncja
Artykuł zewnętrzny

To danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie wymaga dużo czasu i nie pozostaje sterta garów do zmywania.  Takie właśnie potrawy lubię przygotowywać najbardziej. W tym przepisie nie znajdziecie żadnych wyszukanych dodatków za to smak kurczaka i sosu jest fantastyczny dzięki różnorodności warzyw. Nie podaję też konkretnych ilości poszczególnych składników. Można skomponować potrawę według własnych upodobań albo wrzucić warzywa, które mamy pod ręką, bez biegania po sklepach. Najważniejsze żeby znalazł się tutaj por i marchew, które  stanowią podstawową nutę smakową  dla mięsa i sosu.

Składniki:

–  2 udka kurczaka ( jedno na osobę),

–  por,

–  marchew,

–  pietruszka (korzeń),

–  seler,

–  fasolka żółta i zielona,

–  2 szklanki bulionu drobiowego,

–  liść laurowy,

–  ziele angielskie,

–  sól i pieprz,

–  papryka słodka, mielona,

–  1 łyżka masła,

–  1 łyżka oleju,

Sposób wykonania:

  1. Udka myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą , pieprzem i oprószamy papryką,
  2. Smażymy udka z obu stron na oleju z dodatkiem masła aż się zrumienią,
  3. Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki,
  4. Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w talarki,
  5. Korzeń pietruszki i selera obieramy, płuczemy i kroimy lub ścieramy na tarce ( ja trę na tarce ponieważ starte drobno zagęszczają w naturalny sposób  sos i nie używam do tego celu mąki,
  6. Warzywa dodajemy do mięsa, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie  i zalewamy  1 ½  szklanki  bulionu,
  7. Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu podlewamy resztą bulionu w razie potrzeby, ewentualnie doprawiamy solą, można też dodać zioła prowansaldzkie.