Udka kurczaka z warzywami
Składniki:
– 2 udka kurczaka ( jedno na osobę),
– por,
– marchew,
– pietruszka (korzeń),
– seler,
– fasolka żółta i zielona,
– 2 szklanki bulionu drobiowego,
– liść laurowy,
– ziele angielskie,
– sól i pieprz,
– papryka słodka, mielona,
– 1 łyżka masła,
– 1 łyżka oleju,
Sposób wykonania:
- Udka myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą , pieprzem i oprószamy papryką,
- Smażymy udka z obu stron na oleju z dodatkiem masła aż się zrumienią,
- Por kroimy wzdłuż, dokładnie myjemy, kroimy w pół talarki,
- Marchew obieramy, płuczemy i kroimy w talarki,
- Korzeń pietruszki i selera obieramy, płuczemy i kroimy lub ścieramy na tarce ( ja trę na tarce ponieważ starte drobno zagęszczają w naturalny sposób sos i nie używam do tego celu mąki,
- Warzywa dodajemy do mięsa, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy 1 ½ szklanki bulionu,
- Dusimy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu podlewamy resztą bulionu w razie potrzeby, ewentualnie doprawiamy solą, można też dodać zioła prowansaldzkie.