Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku z jabłkowym puree

7 listopada 2014,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Ilość porcji: 2
Czas: przygotowane 90 min, macerowanie – min. 6 godzin

Składniki:
2 udka gęsie
3 duże jabłka (szara reneta)
400 ml cydru
łyżka miodu gryczanego
ząbek czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
1/5 doniczki świeżego tymianku
sól opcjonalnie

Przygotowanie:
Udka gęsie
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, solimy, dodajemy posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki udka obsmażamy na patelni, przekładamy do brytfanki, pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni – funkcja termoobieg. Po tym czasie dolewamy 300 ml cydru i pieczemy kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie smarujemy miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.

Noga gęsia z cydrze z pieczonymi jabłkami i rozmarynem_m2

Jabłkowe puree
Jabłka myjemy i osuszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy, obieramy i kroimy w małe kawałki. Przekładamy do rondelka dodajemy ok 100 ml cydru, dusimy 10 minut. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Pieczoną gęś podajemy z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie Wasa original, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

12



FORUM - bieżące dyskusje

Tomaszów Mazowiecki
W tym mieście to nie ma szans na normalną pracę - jak jest coś...
Zakazane imiona dla dzieci
Oliwka to dla mnie koszmarne imię -kojarzy się z kosmetykiem ☺
rozstępy w bardzo młodym wieku
Wahania wagi są najgorsze; wtedy skóra rozciąga się i pęka tkanka łączna. ....
Wyjazd na Podlasie
Ostatnio Lubelskie fajnie się promuje w tv, piękne mają tam widoki....