Ciasto z jagodami i kruszonką
Składniki na ciasto:
200 g masła
szczypta soli
160 g cukru
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.
Posypać jagodami, w przepisie jest 600g, ja oczywiście sypnęłam \’na oko\’
Składniki na kruszonkę
150 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki. Posypać ciasto z jagodami.
Piec ok 45min. w 175stopniach, do tzw 'suchego patyczka’