Tutaj nigdy nie przechowuj jajek. Zepsują się zbyt szybko

dodał: Ewelina Szadkowska
Okres wielkanocny to czas wzmożonej sprzedaży jajek. Często w ferworze przygotowań do świąt zapominamy o tym, aby zapewnić im najlepsze warunki przechowywania. Tymczasem jajka szybko mogą się zepsuć, jeśli narazimy je na zbyt wysokie temperatury. Gdzie na pewno nie powinniśmy ich kłaść, aby zachowały swoją przydatność do spożycia?
Jajka są produktem spożywczym, który ma swoją określoną datę ważności. Powinna być ona umieszczona na opakowaniu, a jeśli kupujemy jajka na targowisku, warto zapytać o to osobę sprzedającą. Z reguły jajka przyniesione do domu powinny być spożyte w ciągu 10-14 dni, aby uniknąć ryzyka zatrucia pokarmowego.
Tutaj nigdy nie zostawiaj jajek
Przynosząc zakupy do domu, powinniśmy od razu umieścić w lodówce produkty wymagające chłodzenia. Jajka bezwzględnie należą do najbardziej wrażliwyh produktów na zmiany temperatury. Już na etapie zakupu warto zwrócić uwagę na to, jak są przechowywane przez sprzedawcę. Jeśli w sklepie panuje dość wysoka temperatura lub jajka są wystawione na działanie słońca np. na targu, to lepiej zrezygnować z ich zakupu. W domu od razu powinny trafić na środkową półkę lodówki. Nie przechowujmy ich na drzwiach lodówki, nawet jeśli są one wyposażone w specjalny pojemnik na nie. To tutaj trafia ciepłe powietrze przy każdym otwarciu lodówki, a to nie sprzyja świeżości produktów umieszczonych w tej strefie.
Jak długo przechowywać ugotowane jajka?
Zwykle w przeddzień Wielkanocy gotujemy większą ilość jajek na całe święta. Część z nich zostaje ufarbowana i zdobi stół w formie pisanek. Warto pamiętać, by po ugotowaniu i ostudzeniu ich od razu trafiły do lodówki. Nie wolno przechowywać ich w temperaturze pokojowej przez kika godzin, gdyż już na drugi dzień staną się nieświeże. Jeśli po kolejnych posiłkach pozostaje część jajek i sałatki warzywno-jajecznej, również nie wolno pozostawiać ich na stole. Im dłużej będą chłodzone, tym trwalsze pozostaną i nie będziemy musieli ich wyrzucać.
Przygotowanie menu na święta zawsze wiąże się z nadmiarem jedzenia. Warto zaplanować kolejne posiłki, aby realnie ocenić ilość potrzebnych jajek dla konkretnej liczby osób. Lepiej dodatkowo ugotować jajka w święta, niż ulec zatruciu pokarmowego z powodu zbyt długiego lub nieprawidłowego ich przechowywania.