Tuńczyk z grilla w sosie teriyaki
2 łyżki sosu sojowego najlepiej jasnego
1 łyżka chińskiego wina ryżowego
1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
1 łyżka mielonego świeżego imbiru
4 steki z tuńczyka
1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
W naczyniu wymieszać sos sojowy z winem ryżowym, czosnkiem i imbirem-pozostawic na 5 minut , najlepiej
Pozniej umieścić tuńczyka w marynacie i obrócić, aby dobrze się nią pokrył. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Rozgrzać grill do średniej temperatury.
Wyjąć tuńczyka z marynaty, marynatę wylać. Steki posmarować z obu stron olejem za pomocą pędzelka.
.
Grillować tuńczyka przez około 6 minut na każdej stronie. Smaży się bardzo krótko, tak by po podaniu na talerz było jędrne, chrupkie i by zachowały swój kolor
Robi się szybko i mozna sie poczuc jak w Japonii