Trybula – zastosowanie

2 października 2012, dodał: LogoEwa
Artykuł zewnętrzny

Trybula ogrodowa jest rośliną pochodzącą z Rosji. Kształt jej liści przypomina kształt liści pietruszki. Są one koronkowe i jasnozielone.

Trybula ma wiele zastosowań, nie tylko kulinarnych.

Od dawna stosowana jest również jako substancja lecznicza:

– ma właściwości wykrztuśne

– pobudzające

– jest wskazana dla osób cierpiących na nadciśnienie

– pomaga również przy niestrawności

– osoby zagrożone ryzykiem osteoporozy powinny dołączyć ją do swojego menu, ponieważ jest ona doskonałym źródłem wapnia

Trybula oprócz tego, że jest zdrowa,  jest również bardzo smaczna:

– jest doskonałym dodatkiem do zup

– mięs

– sałatek

– jajek

– idealnie sprawdza się dodana do masła – w ten sposób otrzymujemy masło ziołowe

– ważny, aby trybulę dodawać do potraw przed samym podaniem, tak, aby zachować jej smak i aromat.

Smacznego :)