Trybula ogrodowa jest rośliną pochodzącą z Rosji. Kształt jej liści przypomina kształt liści pietruszki. Są one koronkowe i jasnozielone.
Trybula ma wiele zastosowań, nie tylko kulinarnych.
Od dawna stosowana jest również jako substancja lecznicza:
– ma właściwości wykrztuśne
– pobudzające
– jest wskazana dla osób cierpiących na nadciśnienie
– pomaga również przy niestrawności
– osoby zagrożone ryzykiem osteoporozy powinny dołączyć ją do swojego menu, ponieważ jest ona doskonałym źródłem wapnia
Trybula oprócz tego, że jest zdrowa, jest również bardzo smaczna:
– jest doskonałym dodatkiem do zup
– mięs
– sałatek
– jajek
– idealnie sprawdza się dodana do masła – w ten sposób otrzymujemy masło ziołowe
– ważny, aby trybulę dodawać do potraw przed samym podaniem, tak, aby zachować jej smak i aromat.
Smacznego :)