Truskawkowy deser
Artykuł zewnętrzny
składniki:
truskawki ½ kg
Galaretki truskawkowe 2 szt
Śmietana śmieszka
Mleko 200 ml
Listki mięty
Galaretkę rozpuścić 1 2 szklankach wody, wystudzić. W specjalnej formie na babkę poukładać czyste truskawki i zalać zimną galaretką. Wstawić do lodówki aż galaretka się zsiądzie. Następnie rozpuścić drugą galaretkę w 1 szklance wody, wystudzić. Ubić śmietanę śnieżkę na mleku i na końcu dodać zimną galaretkę , dalej ubijając. Wlać śmietanę ubitą na wcześniej zżętą galaretkę, powtykać połówki truskawek i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed wyjęciem formę należy zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie, wtedy ładnie nam wyjdzie. Po wyjęciu udekorować truskawkami i gałązkami mięty.