Truskawkowe Tiramisu inaczej
składniki:
500 ml mleka,
1 opakowanie waniliowego budyniu w proszku,
250 g serka mascarpone
ok. 100 g cukru,
cukier waniliowy lub laska wanilii
200 g biszkoptów kakaowych,
ok. 200 ml soku truskawkowego,
250 g truskawek,
garść pistacji niesolonych
truskawki do dekoracji
W małej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy, resztę mleka zagotować. Dodać budyń, ugotować gęsty krem. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Mascarpone wymieszać z cukrem kryształem i waniliowym lub wyskrobana wanilią. Zmiksować z kremem budyniowym.
Na dnie naczynia do tiramisu rozsmarować część kremu, a na nim rozkładać biszkopty nawilżone sokiem. Posypać pokrojonymi w kawałki truskawkami. Powtarzać te czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinien być krem. Deser schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ozdobić posiekanymi pistacjami i truskawkami.