Truskawkowe Tiramisu inaczej

8 grudnia 2013, dodał: lipstick
Artykuł zewnętrzny

składniki:

500 ml mleka,

1 opakowanie waniliowego budyniu w proszku,

250 g serka mascarpone

ok. 100 g cukru,

cukier waniliowy lub laska wanilii

200 g biszkoptów kakaowych,

ok. 200 ml soku truskawkowego,

250 g truskawek,

garść pistacji niesolonych

truskawki do dekoracji

W małej ilości mleka rozmieszać proszek budyniowy, resztę mleka zagotować. Dodać budyń, ugotować gęsty krem. Wystudzić, od czasu do czasu mieszając. Mascarpone wymieszać z cukrem kryształem i waniliowym lub wyskrobana wanilią. Zmiksować z kremem budyniowym.

Na dnie naczynia do tiramisu rozsmarować część kremu, a na nim rozkładać biszkopty nawilżone sokiem. Posypać pokrojonymi w kawałki truskawkami. Powtarzać te czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą  powinien być krem.  Deser schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem ozdobić posiekanymi pistacjami i truskawkami.