Truskawkowe tiramisu
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 0.5 kg serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- 1 opakowanie mrożonej „Truskawki” POLTINO
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 mocnej kawy ( espresso)
- 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego
Przygotowanie:
- Mleko w puszcze wrzucamy do wody i gotujemy 2 godziny, po ugotowaniu przestudzić otworzyć puszkę i sos toffi gotowy
- MASA: Truskawki rozmrażamy miksujemy i przecieramy przez drobne sito, żółtka miksujemy z cukrem pudrem aż do uzyskania jasnej aksamitnej masy, dodajemy powoli ser truskawki cały czas mieszając, ubitą na sztywno pianę powoli dodajemy do powstałej masy mieszając łyżką (nie mikserem) gotową masę schładzamy przez około 15 min.
- Na blaszkę układamy warstwę biszkoptów nasączmy je kawą, na to nakładamy cienką warstwę masy, następnie znowu biszkopty nasączone kawą, masę… cisto kończymy masą na wierz polewamy sosem toffi w wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
źródło: www.poltino.pl