Truskawkowe szaszłyki w czekoladzie
Artykuł zewnętrzny
Składniki
* Jaja 5szt
* Mąka 150g
* Mleko 100ml
* Sól
* Truskawki 500g
* Oliwa Pomace do smażenia
* Kuwertura 200g
* Śmietanka kremówka 200g
* Patyczki do szaszłyków
Opis receptury
W misce mieszamy żółtka jaj, mąkę, szczyptę soli i mleko na jednolitą masę. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Umyte, osuszone i odszypułkowane truskawki nabijamy po kilka sztuk na patyczki do szaszłyków.
Maczamy szaszłyki w cieście, smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru oliwy.
Na sos czekoladowy: podgrzaną śmietankę mieszamy z rozkruszoną na kawałki kuwerturą aż do połączenia. Podajemy na gorąco z truskawkowymi szaszłykami.
Przepis pochodzi ze strony www.vafidis.pl