Truskawkowe niebo
Składniki:
50 dkg świeżych truskawek , sok z jednej cytryny , 2 łyżki cukru zwykłego , 2 łyżki cukru pudru , 400 ml śmietanki kremówki 30-36 % , 2 op. zagęstnika do śmietany (jeśli macie dobrą śmietanę, która dobrze się ubija to możecie nie dodawać zagęstnika) , 10-15 dkg białych bez/bezów
Sposób przygotowania: owoce opłukać, osączyć dokładnie, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem cytrynowym i zasypać cukrem zwykłym, odstawić na ok. 1 godzinę. Śmietanę (musi być dobrze schłodzona) ubijać przez kilkanaście sekund a następnie dosypać cukier puder zmieszany z zagęstnikiem i ubić na sztywno. W salaterce (albo w indywidualnych pucharkach) układać warstwami: część truskawek, część śmietany, część rozkruszonych lekko bez/bezów, znów truskawki, śmietana, bezy…do wyczerpania składników – podawać od razu po przygotowaniu – proste i bajecznie smaczne!