Truskawkowe muffinki z migdałową kruszonką
Artykuł zewnętrzny
Składniki: 2 szkl. mąki, 60 g białej czekolady, 1/2 szkl cukru, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 szkl. oleju, 1/2 szkl. mleka, 2 szkl. truskawek.
Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i olejem. Suche produkty wymieszać, dodać do masy jajecznej. Czekoladę posiekać na kawałki, dodać do ciasta. Na koniec wmieszać pokrojone w kostkę owoce. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.
Kruszonka: 100 g migdałów, 20 g margaryny, 3 czubate łyżeczki cukru.
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmielić w blenderze. Zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotową kruszonką posypać muffinki. Piec ok. 25 min w temp. 180st.
Kolejna moja wariacja na temat truskawek:)