Pieczone ciasto truskawkowe z pianką
Artykuł zewnętrzny
ciasto:
130 g margaryny
4 żółtka
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
4 łyżki mleka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
4 białka
150 g cukru pudru
1 łyża mąki ziemniaczanej
truskawki
Tortownicę 24 cm – natłuścić i posypać tartą bułką. Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku i powoli resztę składników. Ciasto przełożyć do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 10 minut na 180 C. Gdy ciasto się piecze ubić pianę z białek , utrwalić cukrem oraz dodać mąkę. Na podpieczone ciasto wyłożyć truskawki oraz pianę i piec jeszcze ok 20 minut aż piana się ładnie zarumieni.