Torcik truskawkowo-migdałowy
Biszkopt: 5 białek, szczypta soli, 3/4 szkl. cukru, 70 g płatków migdałowych, 1/2 szkl. mąki pszennej, budyń waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego.
Płatki zmiksować w blenderze. Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem: 400 ml mleka, 3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start, 60 dag truskawek, 20 dag margaryny, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru.
Kaszki zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrami i kaszką. Delikatnie wymieszać z drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta.
Wierzch: 1/2 l kremówki, 2 śmietan-fixy, 3 łyżki cukru pudru, 10 dag truskawek, 60g płatków migdałowych.
Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Posmarować wierzch i boki tortu. Płatki podprażyć na suchej patelni, obsypać boki ciasta. Udekorować truskawkami, perełkami cukrowymi i miętą.
Tort był wyśmienity. Nadaje się na wszelkie ważniejsze uroczystości.