Truskawkowa konfitura na ostro

11 czerwca 2010, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Proporcje na (mniej więcej) 4 słoiczki

1 kg truskawek

1,5 g zielonego pieprzu

obrana skórka z dwóch cytryn

35 dag cukru żelującego

70 dag cukru

Umyte i osączone (ew. pokrojone w duże kawałki) truskawki zasypujemy cukrem (tym zwykłym) i odstawiamy. Gdy puszczą sok zlewamy go i gotujemy (sok) z pieprzem. Odstawiamy na kilka minut i  odcedzamy połowę pieprzu. Następnie sokiem zalewamy truskawki, gotujemy i  odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy sok, dodajemy cukier żelujący, skórki z cytryn – mieszamy. Zalewamy truskawki i gotujemy 3 – 5 minut.

Wyjmujemy skórki i odstawiamy konfiturę do następnego dnia.

Gotujemy i gorącą przekładamy do słoików.