Truskawkowa konfitura na ostro

11 czerwca 2010, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Proporcje na (mniej więcej) 4 słoiczki

1 kg truskawek

1,5 g zielonego pieprzu

obrana skórka z dwóch cytryn

35 dag cukru żelującego

70 dag cukru

Umyte i osączone (ew. pokrojone w duże kawałki) truskawki zasypujemy cukrem (tym zwykłym) i odstawiamy. Gdy puszczą sok zlewamy go i gotujemy (sok) z pieprzem. Odstawiamy na kilka minut i  odcedzamy połowę pieprzu. Następnie sokiem zalewamy truskawki, gotujemy i  odstawiamy na 5 minut. Ponownie zlewamy sok, dodajemy cukier żelujący, skórki z cytryn – mieszamy. Zalewamy truskawki i gotujemy 3 – 5 minut.

Wyjmujemy skórki i odstawiamy konfiturę do następnego dnia.

Gotujemy i gorącą przekładamy do słoików.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...