Truskawki z makaronem i miętą

8 kwietnia 2013, dodał: grzesio
Artykuł zewnętrzny

SKŁADNIKI:

  • 400 g makaronu
  • 1 kg dojrzałych słodkich truskawek
  • 1 cytryna
  • 5-6 łyżek cukru
  • 4-6 łyżek gęstej śmietany
  • Łyżka cukru waniliowego
  • Listki świeżej mięty lub melisy
  • Sól
  • Rozdrobnione orzechy

WYKONANIE:

  1. Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu dokładnie osącz na sitku.
  2. Truskawki z szypułkami wrzuć na chwilę do zimnej wody. Szybko opłucz, żeby nie nasiąkły wodą i przełóż na sitko. Usuń delikatnie szypułki. Duże owoce pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości – garść odłóż do dekoracji dania.
  3. Porcje makaronu rozłóż na talerze. Na wierzchu posyp pokrojonymi truskawkami. Śmietanę dobrze wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Polej nią truskawki, posyp rozdrobnionymi orzechami .
  4. Przed podaniem na stół, udekoruj danie listkami ziół i odłożonymi do dekoracji truskawkami. Na polanych śmietaną truskawkach ułóż myte i osuszone listki mięty lub melisy, a między nimi poukładaj najmniejsze truskawki.

 

file1365451846