Truskawki z makaronem i miętą
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI:
- 400 g makaronu
- 1 kg dojrzałych słodkich truskawek
- 1 cytryna
- 5-6 łyżek cukru
- 4-6 łyżek gęstej śmietany
- Łyżka cukru waniliowego
- Listki świeżej mięty lub melisy
- Sól
- Rozdrobnione orzechy
WYKONANIE:
- Makaron wsyp do dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu dokładnie osącz na sitku.
- Truskawki z szypułkami wrzuć na chwilę do zimnej wody. Szybko opłucz, żeby nie nasiąkły wodą i przełóż na sitko. Usuń delikatnie szypułki. Duże owoce pokrój na kawałki, małe pozostaw w całości – garść odłóż do dekoracji dania.
- Porcje makaronu rozłóż na talerze. Na wierzchu posyp pokrojonymi truskawkami. Śmietanę dobrze wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Polej nią truskawki, posyp rozdrobnionymi orzechami .
- Przed podaniem na stół, udekoruj danie listkami ziół i odłożonymi do dekoracji truskawkami. Na polanych śmietaną truskawkach ułóż myte i osuszone listki mięty lub melisy, a między nimi poukładaj najmniejsze truskawki.