Truskawki z balsamico
Artykuł zewnętrzny
Połączenie słodkich owoców i octu wydaje się dziwne, ale spróbujcie sami a nie pożałujecie…To bardzo prosty i smaczny deser…
Składniki
- na 4 porcje:
- ok. 0,5 kg truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki dobrej jakości octu balsamicznego (im starszy tym lepiej)
- 4-8 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (po 1-2 na porcję)
- 4 łyżeczki miodu (ja użyłam akacjowego)
Opis przygotowania
Truskawki trzeba opłukać i dobrze osączyć a potem usunąć szypułki. Każdy owoc przekroić na pół albo na ćwiartki. Zasypać cukrem i skropić octem balsamicznym, delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 30 min.. Schłodzone owoce przełożyć do pucharków albo kompotierek, na wierzch dodać po łyżce jogurtu i polać miodem. Balsamico cudownie wydobywa i podkreśla słodycz oraz smak owoców.