Trufle z białą czekoladą

3 września 2012, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 350 g dobrej gatunkowo białej czekolady, 2 łyżki niesolonego masła, 5 łyżek gęstej śmietany, łyżka likieru kokosowego.

Masło wraz ze śmietaną zagotować. Gotować 1 min, zdjąć z ognia. Dodać połamane 250 g czekolady, mieszać aż się stopi. Następnie mieszając dodać likier. Wylać na tacę wyłożoną pergaminem i wstawić do lodówki na około 3 godz, aż masa stwardnieje. Odrywać kawałki masy i formować je w  kulki. Wstawić do lodówki jeszcze na 30 min. Pozostałe 100g czekolady stopić w  kąpiele wodnej, maczać w niej trufle, pozwalając by nadmiar spływał z powrotem do garnka. Ułożyć na pergaminie, na powierzchni trufli uformować zawijasy za pomocą widelca. Odstawić do stwardnienia.

Bardzo wykwintne i eleganckie, najlepiej użyć do nich dobrej np. szwajcarskiej czekolady.

file1326378288



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...