Trufle z białą czekoladą
Składniki: 350 g dobrej gatunkowo białej czekolady, 2 łyżki niesolonego masła, 5 łyżek gęstej śmietany, łyżka likieru kokosowego.
Masło wraz ze śmietaną zagotować. Gotować 1 min, zdjąć z ognia. Dodać połamane 250 g czekolady, mieszać aż się stopi. Następnie mieszając dodać likier. Wylać na tacę wyłożoną pergaminem i wstawić do lodówki na około 3 godz, aż masa stwardnieje. Odrywać kawałki masy i formować je w kulki. Wstawić do lodówki jeszcze na 30 min. Pozostałe 100g czekolady stopić w kąpiele wodnej, maczać w niej trufle, pozwalając by nadmiar spływał z powrotem do garnka. Ułożyć na pergaminie, na powierzchni trufli uformować zawijasy za pomocą widelca. Odstawić do stwardnienia.
Bardzo wykwintne i eleganckie, najlepiej użyć do nich dobrej np. szwajcarskiej czekolady.