Trufle czekoladowo-rumowe
składniki:
- 2 tabliczki stopionej gorzkiej czekolady
- rum lub spirytus
- aromat rumowy Delecta
- cukier puder
- pół kostki masła
~ Do stopionej w kąpieli wodnej czekolady dolać „na oko” kilka łyżek alkoholu oraz kilka kropli aromatu rumowego. Dokładnie wymieszać. Ostudzić do temperatury pokojowej. Utrzeć z mięciutkim masłem na jednolitą masę.
~ Dosypywać wolno cukier puder, aż masa zrobi się lekko „sucha” i pozwoli się formować w kulki.
Wstawić na pół godzinki do lodówki, aby masa nieco stężała i sprawdzić konsystencję tocząc w dłoniach jedną czy dwie kuleczki.
Masa nie powinna być zbyt sucha, żeby kulki się nie kruszyły podczas toczenia. Dla rozrzedzenia dodać 1-2 łyżki alkoholu lub łyżkę oleju (dobry jest orzechowy) – dla zagęszczenia dosypać nieco cukru pudru.
~ Z gotowej masy o odpowiedniej konsystencji utoczyć niewielkie kuleczki i od razu panierować w posypce czekoladowej (wiórkach kokosowych, mielonych orzechach lub migdałach, kakao, kruszonych herbatnikach) i układać na półmisku.
~ Gotowe trufelki wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc)