Trufle czekoladowo – orzechowe z posmakiem spirytusu – konkurs na poprawe humoru
250 gr gorzkiej czekolady*
150 gr brązowego cukru
Mokre:
250 ml mleka sojowo – ryżowego lub sojowego
4 łyżki spirytusu
Pozostałe:
Sposób wykonania:
Do garnczka wlać mleko, dodać czekoladę, zmielone na mączkę orzechy, cukier i spirytus. Ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Odstawić i czekać do momentu, aż masa będzie prawie twarda, ale jeszcze taka, z której będzie można uformować kulki. U mnie trwało to ponad 2 godziny.
W międzyczasie:
Płaską, dużą formę lub plaski talerz, wyłożyć papierem piekarniczym. W trzech miseczkach umieścić „pozostałe składniki”, w których będziecie obtaczali kulki.
Kiedy masa jest już gotowa formujemy w dłoniach małe kulki, a następnie obtaczamy w jednej z trzech miseczek. Kładziemy na formę wyłożoną papierem. Kiedy trufelki będą gotowe, wkładamy do lodówki aby stężały.
*Używam zwykle gorzką, 72% lub 85%, czekoladę, a gdy zajdzie potrzeba dodaję cukier brązowy.