Trottole z pomidorami, bakłażanem i kurczakiem

12 kwietnia 2013, dodał: czarrna
Artykuł zewnętrzny

 

8 sztuk podudzia z kurczaka
1 bakłażan
6 gałązek selera naciowego
1 kg pomidorów
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, chilli
Marynata ziołowa:
2 cebule dymki
łyżka drobno posiekanych świeżych ziół
(ja wykorzystałam tymianek, oregano i zieloną pietruszkę)
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu winnego
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
Dodatkowo:
opakowanie makaronu trottole 500 g

Sposób przygotowania

Posiekaną dymkę wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Podudzia z kurczaka zalać marynatą, wymieszać i odstawić do lodówki.

Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana i selera naciowego, podsmażyć 15 minut i dodać pokrojone pomidory, sól i pieprz. Podlać szklanką wody i dusić na średnim ogniu aż sos zgęstnieje.

Mięso podsmażyć i dodać do sosu warzywnego. Zalać białym winem i przyprawić. Przykryć i dusić przez około 30 minut.

Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Odcedzić i wymieszać z sosem.

file1365748560