Triphala – zdrowy układ trawienny, zgrabna sylwetka

30 września 2019, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Triphala wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu, reguluje trawienie i poprawia wchłanianie składników odżywczych. Odżywia i odmładza tkanki. Jest naturalnym przeciwutleniaczem. Stosuje się ją w medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat ze względu na jej wyjątkową zdolność do jednoczesnej detoksykacji i odmładzania organizmu.

Triphala to jedna z najczęściej stosowanych receptur ajurwedyjskich. Jest powszechnie znana jako remedium regulujące trawienie i wspierające regularne wypróżnienia ale to nie wszystko. Połączenie w triphali trzech owoców: Amalaki (Emblica officinalis), Bibhitaki (Terminalia bellirica) i Haritaki (Terminala chebula) na zasadzie synergii wzmacnia inne systemy. W ajurwedzie triphala stosowana jest również do wzmocnienia układu oddechowego, układu sercowo-naczyniowego, moczowego, rozrodczego i nerwowego. Wykazano, że triphala jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jest ceniona ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe oraz dla wzmocnienia układu odpornościowego.

Triphala, a utrata wagi

W przypadku nadwagi, triphalę warto włączyć do programu odchudzania, który powinien obejmować również zdrową dietę i ćwiczenia fizyczne. Właściwe trawienie i eliminacja są ważnymi czynnikami w osiągnięciu optymalnej masy ciała. Triphala pozwala przywrócić zdrowe wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych, dzięki czemu przywraca równowagę organizmu.

Stosowanie

Triphala jest dostępna na rynku w formie tabletek, proszku lub jako płynny ekstrakt. Zaleca się spożycie triphali przed snem lub rano po wstaniu i popicie szklanką ciepłej wody lub ciepłego mleka. Bardzo ważne jest źródło jej pochodzenia.  Dlatego warto stosować  triphalę pochodzącą od zaufanego producenta, organiczną i certyfikowaną. Polecamy triphalę marki Pukka, Aurospirul i Organic Wellness, dostępną w zielonysklep.com.