Tradycyjna pokrzywianka

29 września 2011, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

składniki:

garść pokrzyw

kwas z ogórków

marchewka

3 ziemniaki

3 litry wywaru

100 ml. śmietany

2 cebule

żółtko

10 dag. masła

2 łyżki mąki

sól

pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć na rumiano. Dodać łyżkę maki i zrobić zasmażkę. Do zasmażki wrzucić pokrojoną pokrzywę z utartą marchewką. Mieszać ,dodając stopniowo wywar. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w osobnym garnku.Odcedzić i wrzucić do wywaru. Doprawić solą,pieprzem i kwasem z ogórków. Gotową zupę doprawić  zahartowaną śmietaną zmieszaną z  żółtkiem.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz