Tortille po meksykańsku na szybko
Lubię kuchnię meksykańską. Często kupuję gotowe tortille i robię do nich w domu farsz. Pomysłów na farsz jest zawsze bardzo dużo: z mielonym mięsem lub podsmażoną piersią kurczaka pokrojona w kostkę, może być też wersja wegetariańska z warzywami z tofu lub z ciecierzycą. Uwielbiam dodać dużo żółtego sera i zapiec w piekarniku. Wcześniej placki na tortille podgrzewam w mikrofali lub na gorącej patelni bez tłuszczu. Pewnie nie mają za wiele z oryginałem, ale smakują, a to najważniejsze. Jak by jeszcze ktoś znalazł sposób jak jeść tortille i się nie upaprać przy tym jak prosiątko to było by fantastycznie. Tortille często serwuję z różnymi sosami i dipami, np: czosnkowy lub tysiąca wysp czy salsą i maczam gorące placki w pysznych sosach, smakuje znakomicie!
Czas : 30 minut
Składniki :
- 2 gotowe tortille (duże)
- 1 cebula
- 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
- ½ puszki fasoli w sosie własnym (najlepiej czerwonej – dziś miałam białą to takiej użyłam)
- ½ puszki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki oleju
- ¼ szklanki wody
- sól
- pieprz mielony
- papryka mielona
- ketchup
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- oregano
- 1 ząbek czosnku
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso i smażyć na rumiano mieszając. Włożyć odsączoną fasolę, kukurydzę, utarty czosnek, wodę. Dusić mieszając ok. 15 minut. Doprawić przecierem, ketchupem, solą, pieprzem, papryką, oregano .
Tortille podgrzać na suchej patelni obracając je kilka razy. Nałożyć na każdą połowę farszu i zwinąć. Można chwilę zapiec w gorącym piekarniku – ja wolę takie nie zapiekane bo nie są wysuszone. Jeść bezpośrednio po zwinięciu.