Tortille po meksykańsku na szybko

14 maja 2018, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Lubię kuchnię meksykańską. Często kupuję gotowe tortille i robię do nich w domu farsz. Pomysłów na farsz jest zawsze bardzo dużo: z mielonym mięsem lub podsmażoną piersią kurczaka pokrojona w kostkę, może być też wersja wegetariańska z warzywami z tofu lub z ciecierzycą. Uwielbiam dodać dużo żółtego sera i zapiec w piekarniku. Wcześniej placki na tortille podgrzewam w mikrofali lub na gorącej patelni bez tłuszczu. Pewnie nie mają za wiele z oryginałem, ale smakują, a to najważniejsze. Jak by jeszcze ktoś znalazł sposób jak jeść tortille i się nie upaprać przy tym jak prosiątko to było by fantastycznie. Tortille często serwuję z różnymi sosami i dipami, np: czosnkowy lub tysiąca wysp czy salsą i maczam gorące placki w pysznych sosach, smakuje znakomicie!

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 2 gotowe tortille (duże)
  • 1 cebula
  • 20 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ puszki fasoli w sosie własnym (najlepiej czerwonej – dziś miałam białą to takiej użyłam)
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szklanki wody
  • sól
  • pieprz mielony
  • papryka mielona
  • ketchup
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • oregano
  • 1 ząbek czosnku

Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w piórka cebulę. Dodać mięso i smażyć na rumiano mieszając. Włożyć odsączoną fasolę, kukurydzę, utarty czosnek, wodę. Dusić mieszając ok. 15 minut. Doprawić przecierem, ketchupem, solą, pieprzem, papryką, oregano .
Tortille podgrzać na suchej patelni obracając je kilka razy. Nałożyć na każdą połowę farszu i zwinąć. Można chwilę zapiec w gorącym piekarniku – ja wolę takie nie zapiekane bo nie są wysuszone. Jeść bezpośrednio po zwinięciu.