Tortilla i owoce morza

26 kwietnia 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny
Krewetki i przegrzebki w grillowanej tortilli
Składniki:
12 dużych krewetek, obranych i oczyszczonych,
1 duża czerwona papryka, pokrojona na 20 kwadratów
1 duża cebula słodka, poćwiartowana
12 przegrzebków
1 duża zielona papryka, pokrojona na 20 kwadratów
1/2 łyżeczki skórki z limonki, starta
1/4 szklanki soku z limonki
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki pieprzu
1/8 łyżeczki soli
pszenne tortille
Red i Green Salsa: 2 dojrzałe awokado, obrane, pokrojone na małe kwadraty
2 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
Krewetki, paprykę i cebulę nadziać na szpikulce, tak by krewetki były przebite  dwa razy. Podobnie nabić na 4 szpikulce przegrzebki, paprykę i cebulę. Wymieszać skórkę i sok z limonki, olej, miód, czosnek, pieprz i sól. Polać szaszłyki i marynować obracając od czasu do czasu przez 15 do 20 min. Wymieszać w miseczce avocado z limonką. Pozostawić na 20 min. w lodówce. Na folii aluminiowej na grillu podgrzać tortille. Usmażyć szaszłyki (ok. 2 min. na jednej stronie). Zdjąć owoce morza i warzywa i włożyć od każdej ciepłej tortilli. Dodać salsę. Zawinąć tortillę. Podawać z ryżem lub grillowaną kukurydzą.