Tortilla de patatas w wersji Bun
Hiszpański omlet z ziemniakami to doskonałe danie na zużycie pozostałych z obiadu ziemniaczków.
Czas : 15 minut
Składniki :
4 ugotowane ziemniaki ( wystudzone )
2 jajka
1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku
1/2 cebuli pokrojonej w piórka
1/2 pomidora pokrojonego w kosteczkę ( usuwam pestki )
1/4 szklanki suszonych pomidorów z oleju
5 łyżek oleju od suszonych pomidorów
sól
pieprz mielony
Ziemniaki pokroić w plastry. Na średniej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju od suszonych pomidorów i smażyć na nim na rumiano plastry ziemniaków. Gdy będą już prawie gotowe dołożyć cebulę i razem smażyć mieszając ostrożnie tak by ziemniaki się nie rozpadły. Wrzucić na patelnię połowę szczypioru, świeżego pomidora i połowę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów. Posolić i popieprzyć . Jajka roztrzepać w miseczce i wylać równomiernie na patelnię. Smażyć na małym gazie jak klasyczny omlet. Jak już będzie prawie ścięty to delikatnie zsunąć na talerz i położyć na patelni drugą stroną by sie dosmażył ( ja po prostu przykrywam talerz z omletem odwróconą patelnią i obracam talerz by omlet spadł na patelnię ) .
Gotowy omlet przełożyć na talerz , posypać pozostałym szczypiorem i suszonymi pomidorami . Polać resztą oleju od pomidorów.