Tortellini zapiekane z mięsem i warzywami

9 kwietnia 2013, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Składniki: 1 op. makaronu tortellini z serem, 1/2 kg mięsa mielonego, 5 pieczarek, 2 pomidory, 1 brokuł, 1/ czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, bazylia, tymianek, 5 dag startego żółtego sera.

 

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić w talarki, podsmażyć, pod koniec dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę oraz podzielony na różyczki brokuł. Smażyć na małym ogniu ok. 5 min. Dodać mięso, doprawić do smaku. Dusić ok. 20 min, czasem mieszając. Na koniec dodać pokrojone w kostkę pomidory. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, połowę masy mięsno-warzywnej, pozostały makaron oraz resztę masy mięsnej. Wierzch posypać natką oraz serem. Piec ok. 30 min w temp. 200st.

file1365517046