Tortellini z sosem Marinara i kurczakiem
2 puszki krojonych pomidorów
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
gałązka świeżego oregano
pieprz, sól
suszona papryczka chili;
Marynata ziołowa:
2 cebule dymki
łyżka drobno posiekanych świeżych ziół
(ja wykorzystałam tymianek, oregano i zieloną pietruszkę)
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki wody
pieprz, sól;
30 dkg fileta z piersi kurczaka
1 opakowanie tortellini prosciutto 250 g
do posypania ser żółty i listki tymianku
Sposób przygotowania
Posiekaną dymkę wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Pokrojony w kostkę filet z kurczaka zalać marynatą, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory z puszki, sól, pieprz i posiekaną papryczkę chili. Smażyć na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Mięso podsmażyć i dodać do sosu pomidorowego. Przykryć i dusić przez około 20 minut. Pod koniec dodać posiekane świeże oregano.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać posypane tartym żółtym serem i listkami tymianku. Smacznego :)