Tort ziemniaczany, czyli „Torta di patate”!

19 września 2012,
dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Tort ziemniaczany, jest jednym z niekonwencjonalnych przepisów należących do kuchni włoskiej.  Co prawda  ma on sporo kalorii, od czasu do czasu możemy pokusić się na jego przygotowanie. Jest niezwykle pożywny i świetnie nadaję się na jesienne  danie obiadowe.

Do przygotowania tortu ziemniaczanego potrzebować będziesz:

1 kg ziemniaków

3/4 kostki masła

sera mozzarella ( około 200g)

15dkg mortadeli lub szynki lub boczku wędzonego

2 jajka

2 łyżki parmezanu

gałki muszkatołowej

soli i pieprzu do przyprawiania

bułki tartej do posypania formy

Jak przygotować ” Torta di patate”?

1. Ziemniaki  obierz i ugotuj w posolonej wodzie.

2. Po ugotowaniu utłucz je z masłem.

3. Dodaj jajka, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Całość wymieszaj.

4. Mozzarellę pokrój w pilasty, a wędlinę  w kosteczkę.

5. Przygotuj okrągłą blachę teflonową, posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.

6. Masą ziemniaczaną podziel na 2 części.

7. Na blasze ułóż kolejno: warstwę  masy, mozzarelli, wędliny i pozostałą część masy ziemniaczanej.

8. Wierzch posyp parmezanem.

9. Piecz około 50 min. w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do zarumienienia.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.