Tort ziemniaczany, czyli „Torta di patate”!

19 września 2012, dodał: truskawwwka
Artykuł zewnętrzny

Tort ziemniaczany, jest jednym z niekonwencjonalnych przepisów należących do kuchni włoskiej.  Co prawda  ma on sporo kalorii, od czasu do czasu możemy pokusić się na jego przygotowanie. Jest niezwykle pożywny i świetnie nadaję się na jesienne  danie obiadowe.

Do przygotowania tortu ziemniaczanego potrzebować będziesz:

1 kg ziemniaków

3/4 kostki masła

sera mozzarella ( około 200g)

15dkg mortadeli lub szynki lub boczku wędzonego

2 jajka

2 łyżki parmezanu

gałki muszkatołowej

soli i pieprzu do przyprawiania

bułki tartej do posypania formy

Jak przygotować ” Torta di patate”?

1. Ziemniaki  obierz i ugotuj w posolonej wodzie.

2. Po ugotowaniu utłucz je z masłem.

3. Dodaj jajka, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Całość wymieszaj.

4. Mozzarellę pokrój w pilasty, a wędlinę  w kosteczkę.

5. Przygotuj okrągłą blachę teflonową, posmaruj ją masłem i posyp bułką tartą.

6. Masą ziemniaczaną podziel na 2 części.

7. Na blasze ułóż kolejno: warstwę  masy, mozzarelli, wędliny i pozostałą część masy ziemniaczanej.

8. Wierzch posyp parmezanem.

9. Piecz około 50 min. w temperaturze 170 stopni Celsjusza, do zarumienienia.

Smacznego!