Tort ziemniaczany
Artykuł zewnętrzny
SKŁADNIKI: 1,2kg ugotowanych ziemniaków, 1/2 kg kiełbasy (np. zwyczajnej), 4 cebule, 2 czerwone papryki, 25 dag śmietany 18 %, 5 jajek, sól, pieprz, łyżeczka suszonego majeranku lub pęczek świeżego, łyżeczka ostrej papryki, przyprawa do ziemniaków, 15 dag sera.
Kiełbasę Pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażyć razem. Zdjąć z ognia, wymieszać z papryką pokrojoną w kostkę. Śmietanę roztrzepać z jajkami, majerankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Ziemniaki pokroić w plastry, połowę ułożyć w natłuszczonym naczyniu, posypać połową warzyw z kiełbasą i połową sera. Zalać połową śmietanki. Powtórzyć czynności. Tort piec ok. 40min w temp. 180-200st.