Tort wiśniowo – czekoladowy

14 listopada 2011, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

Biszkopt: 6 jajek, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki krupczatki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem. Wymieszać dokładnie. Foremkę w kształcie serca wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Przelać ciasto. Piec 30 min w temp. 175 st. Przestudzić i przekroić na pół.

Dodatkowo: 1/2 kg twarogu, 400 ml kremówki, 250 g półsłodkiej czekolady, 10 dag cukru, cukier waniliowy, 5 łyżeczek żelatyny, 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego.

Czekoladę połamać na kawałki, dodać do śmietanki, mieszając, podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na 5 min, następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, dodać twaróg oraz zimną żelatynę. 1 blat ciasta posmarować dżemem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim blatem ciasta. Resztą masy posmarować wierzch i boki ciasta, udekorować.

Znakomity dla wszystkich zakochanych… oraz na Dzień Matki:)

file1321286496